در گرمای سوزان تابستان، هر شهر ایران نسخه‌ خاص خودش را برای مقابله با گرما دارد. از نوشیدنی‌های خنک و خوراکی‌های سبک گرفته تا دسرهای سنتی و غذاهای گیاهی، خوراکی‌های محلی تابستانی بازتابی از فرهنگ، آب‌وهوا و سبک زندگی مردم هر منطقه‌اند. اگر اهل سفر، ماجراجویی‌های خوراکی و کشف طعم‌های جدید هستید، این مقاله مخصوص شماست!

خوراکی‌ های تابستانی در شهرهای مرکزی و کویری ایران

آبدوغ خیار – تهران، یزد، کاشان

آبدوغ خیار، ترکیبی از ماست، خیار، نان خشک، گردو و سبزیجات معطر است. این غذا نه‌تنها خنک‌کننده است، بلکه هضم راحتی هم دارد و برای روزهای داغ تابستانی مناسب است.

آبدوغ خیار

شربت خاکشیر و تخم شربتی

در بسیاری از شهرهای مرکزی مانند تهران، اصفهان و کرمان، خاکشیر و تخم شربتی با آب یخ، گلاب و کمی شکر، معجون ضد گرما هستند.

خوراکی‌ های تابستانی در جنوب ایران

ناریجه یا شربت نارنج – بوشهر

در بوشهر، نوشیدنی‌ای محلی به‌نام ناریجه تهیه می‌شود که ترکیبی از عصاره نارنج، آب، یخ و شکر است و حسابی خنک‌تان می‌کند.

قلیه ماهی سبک

در تابستان، جنوبی‌ها قلیه ماهی را با برنج ساده‌تر و در حجم سبک‌تری می‌پزند تا بدن را از گرمای شدید حفظ کنند.

 قلیه ماهی سبک

خوراکی‌ های محلی تابستانی در مناطق شمالی ایران

فالوده سنتی با عرقیجات – مازندران، گیلان

فالوده محلی همراه با عرقیجات خنک مثل بیدمشک یا نسترن، از دسرهای محبوب تابستانی در شمال کشور است.

فالوده سنتی با عرقیجات - مازندران، گیلان

شیربرنج محلی با گلاب و دارچین

شیربرنج سردشده با گلاب و دارچین نه‌تنها مقوی است بلکه مثل یخ‌در‌بهشت، بدن را خنک نگه می‌دارد.

خوراکی‌ های محلی تابستانی در غرب و شمال‌غرب ایران

دوغ آبعلی – کرج، همدان، زنجان

دوغ گازدار طبیعی که از چشمه‌های آبعلی تهیه می‌شود، در جاده‌های کوهستانی و مناطق غربی بسیار محبوب است.

 دوغ آبعلی

آش دوغ سبک

در مناطقی مانند اردبیل، آش دوغ در تابستان به شکل خنک‌تر و با سبزیجات کمتر سرو می‌شود.

جدول جامع خوراکی‌های محلی تابستانی ایران

منطقه / شهرخوراکی محلی تابستانینوع خوراکیمواد اصلیخواص و ویژگی‌هاطبع
تهران / یزد / کاشانآبدوغ خیارغذای سردماست، خیار، نان خشک، گردو، کشمش، سبزی معطرخنک‌کننده، ملین، سرشار از فیبرسرد
اصفهان / کرمانشربت خاکشیر و تخم شربتینوشیدنی سنتیخاکشیر، تخم شربتی، آب یخ، شکر، گلابرفع عطش، تنظیم گوارش، ضد یبوستسرد
بوشهر / هرمزگانناریجه (شربت نارنج)نوشیدنیآب نارنج، شکر، یخضد گرما، مقوی قلب، رفع تشنگیسرد
خوزستانشربت تمبر هندینوشیدنی ترشتمبر هندی، شکر، یخ، لیموپاک‌سازی بدن، تنظیم حرارت داخلیسرد
شیرازفالوده شیرازیدسرنشاسته، گلاب، یخ، شربت لیموخنک و شیرین، آرام‌بخش اعصابسرد
اردبیلآش دوغ سبکسوپ سرددوغ، برنج، سبزی محلی، نخودمقوی، تنظیم دمای بدن، کمک به گوارشسرد
مازندران / گیلانفالوده با عرقیجاتدسر + نوشیدنیرشته فالوده، گلاب، بیدمشک، نسترنطراوت‌بخش، ضد استرسسرد
کرمانشاه / سنندجدوغ محلی گازدارنوشیدنی طبیعیدوغ سنتی، نمک، سبزی خشک (نعناع و…)خنک‌کننده، مفید برای معدهسرد
زنجان / همداندوغ آبعلینوشیدنی طبیعیدوغ گازدار، بدون مواد نگهدارندهمعده‌دوست، ضد عطشسرد
تبریزبامیه‌پلو سبک تابستانیغذای اصلیبامیه، گوجه، برنج، گوشت کم‌چربسبک، آبرسان، ضد التهابمتعادل
بندرعباسشربت لیموعمانینوشیدنی خنکلیموعمانی، شکر، یخ، آبترش، پاکسازی معده، پایین‌آورنده حرارت بدنسرد
قشم / چابهارخرما و دوغترکیب سنتیخرمای تازه، دوغانرژی‌زا، حفظ تعادل دمای بدنمتعادل
مشهد / نیشابورشربت زعفران و گلابنوشیدنی خوشبوزعفران، گلاب، شکر، یخآرام‌بخش، تقویت‌کننده اعصابگرم
بیرجندعناب خیس‌کردهمیان‌وعده خنکعناب خشک، آب، یخخنک، تصفیه‌کننده خونسرد
گرگان / بجنوردشیربرنج سرد با گلابدسر سنتیبرنج، شیر، گلاب، شکرمقوی، خنک، مفید برای معدهسرد
قمنوشیدنی خاکشیر زعفرانینوشیدنی ترکیبیخاکشیر، زعفران، شکر، یخضد عطش، مفید برای کم‌خونیمتعادل
کرج / دماونددوغ آبعلینوشیدنی طبیعیدوغ گازدار از چشمه طبیعیمحبوب جاده‌ای، خنک‌کنندهسرد

راز محبوبیت خوراکی‌ های تابستانی محلی در ایران

خوراکی‌ های محلی تابستانی ایران به‌دلیل تطابق با اقلیم، طبع خنک، خواص درمانی و طعم بی‌نظیرشان محبوب‌اند. این خوراکی‌ها نه‌تنها عطش را برطرف می‌کنند، بلکه با مواد طبیعی، بدن را در برابر گرمای شدید محافظت می‌کنند. سنتی بودن، در دسترس بودن و تنوع بالای این خوراکی‌ها، آن‌ها را به انتخاب اول در سفرهای تابستانی و میان‌وعده‌های روزهای گرم تبدیل کرده است.

اشاره به مجله گردشگری دور دور

اگر به دنبال کشف دقیق‌تر این خوراکی‌های محلی هستید یا دوست دارید با مناطق جذاب گردشگری ایران در تابستان آشنا شوید، حتماً به مجله گردشگری دور دور سر بزنید. در این مجله می‌توانید هم با غذاهای بومی آشنا شوید و هم سفرهای تابستانی هیجان‌انگیزی را برنامه‌ریزی کنید.

جمع‌بندی از دیدگاه مجله گردشگری دور دور

از دیدگاه مجله گردشگری دور دور، خوراکی‌های تابستانی محلی بخشی جدانشدنی از فرهنگ سفر در ایران هستند. این خوراکی‌ها نه‌تنها بدن را از گرمای تابستان محافظت می‌کنند، بلکه تجربه‌ای فراموش‌نشدنی از طعم و سبک زندگی بومی هر منطقه به همراه دارند. اگر قصد سفر در تابستان را دارید، امتحان کردن این خوراکی‌ها را حتماً در برنامه‌تان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید